Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Βίος Ιερομονάχου Γρηγορίου Προπαντιώτη βίντεο

Ο Όσιος Γρηγόριος ο Προπαντιώτης γεννήθηκε το 1702 σε πόλη της Ηπείρου.
Κατά κόσμον ονομάζονταν Αδαμάντιος (Διαμαντής) Σταματίου. Ο Όσιος Γρηγόριος ο Προπαντιώτης προέρχονταν από ευλαβή οικογένεια. Σε ηλικία 12 (δώδεκα) ετών εργάζονταν ως κτίστης. Όταν έφτασε σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να
πάει στο Άγιο Όρος να εργαστεί εκεί ως τεχνίτης πέτρας . Μετά από 1 χρόνο, από αγάπη που είχε προς τον Κύριον, εκάρει Μοναχός και λαμβάνει το όνομα Γρηγόριος. Μετά χειροτονείται Αρχιμανδρίτης {Ιερομόναχος}. Αργότερα ταξιδεύει εις την Κωμόπολιν Βόλος εις το βουνό του Πηλίου με το όνομα Προπάν (Καλαμάκι). Εκεί με άλλους Μοναχούς , κανει εξόρυξη πέτρας την οποία μετέφεραν στο Άγιον Όρος με διάφορα πλοία . Το έτος 1737 αποφασίζει να χτίσει Μοναστήρι εις το βουνό του Πηλίου Προπάν {καλαμάκι} κοντά στο Μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων όπου υπήρχε Μετόχιον. Το Μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα και στον Άγιο Νικόλαο.
Ο Όσιος Γρηγόριος και η συνοδεία του, που αποτελούταν από τον Ιάκωβο Ιεροδιάκονο και τους Μοναχούς Γερμανό και Γεράσιμο, με την βοήθεια των κατοίκων έχτισαν το Μοναστήρι και τα γύρω κελιά αλλά και το πρώτο σχολείο στο οποίο έμαθαν τα πρώτα γράμματα οι κάτοικοι που εργάζονταν στην περιοχή γύρω από το Μοναστήρι . Το 1874 ο Ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Επισκευάστηκε το 1934 από τον ευεργέτη κ. Σκληθριώτη, κάτοικο του χωριού Πρόπαν (Καλαμάκι) και πήρε εσωτερικά την μορφή που έχει έως και σήμερα. Το τέμπλο του Ναού αντικατάστηθηκε το 1889, από κατοίκους της Αλεξάνδρειας. Ο Όσιος Γρηγόριος ο Προπαντιώτης ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλους που τον γνώρισαν! Ήταν ακούραστος, προσεύχονταν συνεχώς. Ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα των ιάσεων ακόμα και όταν βρίσκονταν εν ζωή . Εκοιμήθη εν ειρήνη το έτος 1795. Ενταφιάστηκε εντός του Ιερού βήματος. Η εκταφή του έγινε στις 3 Οκτωβρίου 2016. Το σκήνωμά του βρέθηκε κατά θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα του Ναού πατήρ Ηλία . Κατά την εκταφή του σκηνώματος βρέθηκαν κομμάτια από άμφια* και επιμανίκια* (ενδύματα ιερέως). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή δεν ευωδίαζε τόσο πολύ, μετά τις Παρακλήσεις όμως που τελέστηκαν, ευωδιάζει πιο πολύ. Όσιε Ιερομόναχε Γρηγόριε Προπαντιώτη πρέσβευε υπέρ υμών! Ο Ιερός Ναός ανήκει στη διοικητική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (Βόλος). Παλιά ήταν Μοναστήρι και μετά μετατράπηκε σε κεντρική εκκλησία του χωριού. Το χωριό ονομάζεται «Πρόπαν» ή αλλιώς «Καλαμάκι Πηλίου». Απέχει μόλις 37χμ. από τον Βόλο και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. 
Το κείμενο αποτελεί την αρχική πηγή και την πρώτη δημοσίευση στο διαδίκτυο.


Επίσεις διαβάστε

Εγώ και οι συνεργάτες μου ευχαριστούμε πολύ τον εφημέριο του Ναού, π.Ηλία  για την στήριξη του στην σελίδα μας και του ευχόμαστε ολόψυχα την από Θεού ενίσχυση και σκέπη, για το τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο που έχει αναλάβει και του δηλώνουμε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε όποια προσπάθειά του, μπορούμε να του φανούμε χρήσιμοι προς την προβολή των συνάξεων και για οτιδήποτε έχει σχέση με την ενοριακή εκκλησιαστική δραστηριότητά του.   

Ο Δημιουργός του Εκκλησιαστικού blog
Μπαξεβάνης Αλέξανδρος
και οι Συντάκτες

βίντεοΗ σελίδα Καμπανοκρουσία 
Ευχαριστεί τον κύριο Κωσταντίνο. Κ. για την πολύτιμη βοήθεια του στις ορθογραφικές διορθώσεις του κειμένου